Per categorie:
De schilder- en beeldhouwkunst van de Italiaanse Renaissance

In 1401 wordt een wedstrijd uitgeschreven voor de nieuwe deuren van het Baptisterium in Florence. Het is toonaangevend voor het begin van de renaissance, en het groeiende belang van het genie van de kunstenaar. Dit wordt beschouwd als een van de belangrijke ontwikkelingen in de kunst van de 15e en 16e eeuw.
Een andere belangrijke onderstroom binnen de renaissance is de herontdekking van de klassieken. Renaissance betekent dan ook letterlijk wedergeboorte. De hernieuwde aandacht voor de klassieken voltrekt zich op verschillende gebieden. Klassieke filosofen worden vertaald en bestudeerd binnen de door De“Medici gestichte Neoplatoonse academie. Maar ook klassieke mythologie en vormentaal worden een belangrijk gegeven binnen de kunst van de renaissance.
Deze en vele andere ontwikkelingen komen aan bod in deze driedelige cursus die de kunst van de renaissance behandelt. In de eerste lezing komt de vroege renaissance aan bod, waarbij onder meer voorgenoemde wedstrijd en de 'ontdekking' van het perspectief aan bod komen. De tweede lezing is gewijd aan de schilder- en beeldhouwkunst van de hoge renaissance, waarin de grote kunstenaars aan het werk zijn: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti en Rafaello Sanzio. In de laatste van de drie lezingen maakt u kennis van de kunst van de late renaissance, ook wel bekend als maniėrisme. U maakt kennis met de bevreemdende schilderijen van Pontormo en de complexe beelden van Cellini.
Aan het einde van deze cursus heeft u inzicht in de ontwikkeling van een van de belangrijkste stijlen uit de kunstgeschiedenis, en heeft u kennis gemaakt met de historische achtergronden.

tijd: donderdag 20:00-22:00 uur
periode:15 november t/m 29 november 2018 - 3 lessen
plaats:Volksuniversiteit Lisse Vuursteeglaan 9 LISSE
docent: B. (Birgitte) Mommers

maximaal: 16 deelnemers
cursusstatus:Deze cursus gaat door.
prijs: € 39,00
code: KUN251

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: